Przepis ten otrzymałam od swojej koleżanki. Sama osobiście nie przepadam za zapiekankami z makaronem, ale ta jest naprawdę przepyszna. Robiłam ją pierwszy raz i z pewnością ją powtórzę.
Zapiekanka z makaronem
Składniki :
* pół opakowania ulubionego makaronu lubella
* szklanka śmietany
* 40 dkg pieczarek
* 25 dkg sera żółtego
* 3 filety z kurczaka
* 1 por
* 4 ząbki czosnku
* przyprawy ( pieprz,sól,vegeta, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, curry)
Filety
kroimy w kostkę i przyprawiamy curry oraz przyprawą do kurczaka,
smażymy. Całego pora oraz czosnek również kroimy i dusimy na osobnej
patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na masełku.
Makaron
gotujemy w osolonej wodzie, musi być al dente. Ser żółty ścieramy na
tarce na dużych oczkach. Wszystkie uduszone osobno składniki łączymy z makaronem,
przyprawiamy resztą przypraw do smaku i posypujemy połową startego sera,
mieszamy. Gotową potrawę wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy
szklanką śmietany i posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego
piekarnika na 30 min. Pieczemy w 180C.
Barszcz ukraiński
Dziś na bogato barszcz ukraiński z mnóstwem warzyw. Przepis dostałam oczywiście od swojej babuni :)
Składniki :
* 3 małe buraki
* 2 małe pietruszki
* 1 seler
* 2 marchewki
* ćwiartka kapusty włoskiej
* 2 cebule
* 6 ziemniaków
* 25dkg fasoli
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* koperek
* 3 rosołki
* 1 łyżka śmietany
* 2 łyżki mąki
* przyprawy ( 2 listki laurowe,ziele angielskie,magi, pieprz ziołowy, 1łuzeczka cukru, 1 łyżeczka octu, wegeta, pieprz )
Dzień
wcześniej moczymy fasolę w wodzie. Na następny dzień ją gotujemy w
osobnym garnku do miękkości. w między czasie gotujemy wywar na rosołkach
oraz kawałku mięsa ( ja dodałam skrzydełko, aby zupka nie wyszła za
tłusta). Buraki,seler,marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce na
dużych oczkach. Cebulę i kapustę kroimy w kostkę. Do wywaru wrzucamy
pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą prawie miękkie
wrzucamy wszystkie warzywa, cebulę oraz kapustę. Gotujemy do miękkości
następnie wrzucamy fasolę.Gotujemy jeszcze chwilkę . Mąkę łączymy ze
śmietaną w osobnym naczyniu i zagęszczamy zupę. Przyprawiamy do smaku
resztą przypraw.
Smacznego :)
Kurczak zapiekany z ziemniakami
Przepis ten jest tak prosty, że każdy jest w stanie go wykonać. Kawałki kurczaka panierujemy w ulubionych przyprawach i pozostawiamy na 1 godzinkę. Ziemniaki kroimy na ćwiartki polewamy oliwą i podsypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki układamy na blasze. Pieczemy około 1,5 godziny w 180*C. GOTOWE mniami :)
Filety inaczej + surówka z kapusty pekińskiej
* 3 filety
* 4 całe jajka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 mała cebula ( pokrojona w kostkę )
* 2 łyżeczki musztardy
* przyprawy do smaku ( oregano, pieprz, papryka, czosnek, przyprawa do kurczaka, przyprawa do zup, wegeta )
Filety rozbijamy i kroimy na połowę, gdyż po usmażeniu powiększają swoja objętość. Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy w naczyniu.Ostrożnie z przyprawami, żeby nie było słone. Otrzymana panierka powinna być dość gęsta, jeśli nie wsypujemy odrobinę bułki tartej. Dodajemy rozbite filety do panierki i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyłożeniu kotletów na rozgrzany olej polewamy je naszą panierką.
surówka:
* połowa kapusty pekińskiej
* 1 cebula
* 3 łyżki majonezu KIELECKIEGO
* 1 jabłko
* sól
Kapustę kroimy. Dodajemy starte na tarce jabłko oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, solimy ( 2 szczypty) Mieszamy składniki i odstawiamy na 1 godzinę. Przed podaniem dodajemy majonez. Gotowe
PIEROGI RUSKIE
ciasto:
* 1kg mąki tortowej
* 500g gorącej przegotowanej wody
* 2 szczypty soli
* 2 jajka
* 10 łyżek oleju
Cały kilogram mąki wysypujemy na stolnicę, dolewamy wodę mieszając nożem aby się nie poparzyć. Chwilę musimy odczekać żeby przestygło i dodajemy 2 całe jajka ( jak dodamy jajka, a nie odczekamy jak ciasto przestygnie wówczas nam się zetną ) i wyrabiamy. Na koniec dodajemy sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
farsz:
* 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
* 30 dkg sera białego półtłustego
* 4 cebule
* sól i pieprz
Ziemniaki oraz ser biały mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju na złoty kolor. Połowę uduszonej cebulki dodajemy do farszu , natomiast drugą połowę zostawiamy do pokraszenia ugotowanych pierogów. Farsz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ( ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki oleju aby farsz nie był taki suchy ).
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wycinamy kółeczka w zależności jakiej wielkości mają być pierogi , nakładamy farsz, lepimy brzegi. Jak wcześniej wspomniałam ciasta nie podsypujemy mąką, ponieważ nie ma potrzeby. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody . Z takiej porcji ciasta ja osobiście mam 2 dni gotowania z głowy dla 4 osób. Jakieś pytania - piszcie.
Życzę smacznego :)
Fasolka po bretońsku
Dzisiaj na obiadek fasolka pychotka...
składniki :
* 30 dkg fasoli
* 20 dkg cienkiej kiełbasy
* 10 dkg boczku wędzonego
* 2 cebule
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki
przyprawy:
* ziele ang., liść laurowy,sól, pieprz,
pieprz ziołowy,cukier, papryka, majeranek,
2 ząbki czosnku
1. Dzień wcześniej moczymy fasolę całą noc w wodzie ( będzie się krócej gotować ).
2. Płuczemy fasolę i gotujemy przez około 60 min, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.
3. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę bądź talarki i smażymy.
4. Jak kiełbasa się podsmaży a boczek wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dusimy do miękkości.
5. Zawartość patelni bez tłuszczu dodajemy do fasolki. Gotujemy aż fasola będzie już bardzo miękka.
6. Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki na złoty kolor. Wlewamy do fasoli.
Siostra na tym jednym talerzu brakuje 4 gałek ziemniaków
OdpowiedzUsuńBo to porcja dla kobietki :D
OdpowiedzUsuń