piątek, 24 stycznia 2014

filety inaczej

          Filety inaczej + surówka z kapusty pekińskiej

* 3 filety 
* 4 całe jajka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 mała cebula ( pokrojona w kostkę )
* 2 łyżeczki musztardy
* przyprawy do smaku ( oregano, pieprz, papryka, czosnek, przyprawa do kurczaka, przyprawa do zup, wegeta )

Filety rozbijamy i kroimy  na połowę, gdyż po usmażeniu powiększają swoja objętość. Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy w naczyniu.Ostrożnie z przyprawami, żeby nie było słone. Otrzymana panierka powinna być dość gęsta, jeśli nie wsypujemy odrobinę bułki tartej. Dodajemy rozbite filety do panierki i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyłożeniu kotletów na rozgrzany olej polewamy je naszą panierką. 


surówka:
* połowa kapusty pekińskiej 
* 1 cebula
* 3 łyżki majonezu KIELECKIEGO
* 1 jabłko
* sól

Kapustę kroimy. Dodajemy starte na tarce jabłko oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, solimy ( 2 szczypty) Mieszamy składniki i odstawiamy na 1 godzinę. Przed podaniem dodajemy majonez. Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz