piątek, 17 stycznia 2014

obiadek

                      Fasolka po bretońsku
                                               Dzisiaj na  obiadek fasolka pychotka...


  składniki :                                                      
* 30 dkg fasoli
* 20 dkg cienkiej kiełbasy
* 10 dkg boczku wędzonego
* 2 cebule
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki

przyprawy:
* ziele ang., liść laurowy,sól, pieprz,
pieprz ziołowy,cukier, papryka, majeranek,
2 ząbki czosnku 

 



1. Dzień wcześniej moczymy fasolę całą noc w wodzie ( będzie się krócej gotować ).
2. Płuczemy fasolę i gotujemy przez około 60 min, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.
3. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę bądź talarki i smażymy. 
4. Jak kiełbasa się podsmaży a boczek wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dusimy do miękkości.
5. Zawartość patelni bez tłuszczu dodajemy do fasolki. Gotujemy aż fasola będzie już bardzo miękka.
6. Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki na złoty kolor. Wlewamy do fasoli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz