Fasolka po bretońsku
Dzisiaj na obiadek fasolka pychotka...
składniki :
* 30 dkg fasoli
* 20 dkg cienkiej kiełbasy
* 10 dkg boczku wędzonego
* 2 cebule
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki
przyprawy:
* ziele ang., liść laurowy,sól, pieprz,
pieprz ziołowy,cukier, papryka, majeranek,
2 ząbki czosnku
1. Dzień wcześniej moczymy fasolę całą noc w wodzie ( będzie się krócej gotować ).
2. Płuczemy fasolę i gotujemy przez około 60 min, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.
3. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę bądź talarki i smażymy.
4. Jak kiełbasa się podsmaży a boczek wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dusimy do miękkości.
5. Zawartość patelni bez tłuszczu dodajemy do fasolki. Gotujemy aż fasola będzie już bardzo miękka.
6. Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki na złoty kolor. Wlewamy do fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz