domowe proste obiadki

  

Przepis ten otrzymałam od swojej koleżanki. Sama osobiście nie przepadam za zapiekankami z makaronem, ale ta jest naprawdę przepyszna. Robiłam ją pierwszy raz i z pewnością ją powtórzę.

Zapiekanka z makaronem
Składniki :
* pół opakowania  ulubionego  makaronu lubella
* szklanka śmietany
* 40 dkg pieczarek
* 25 dkg sera żółtego
* 3 filety z kurczaka
* 1 por
* 4 ząbki czosnku
* przyprawy ( pieprz,sól,vegeta, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, curry)



















Filety kroimy w kostkę i przyprawiamy curry oraz przyprawą do kurczaka, smażymy. Całego pora oraz czosnek również kroimy i dusimy na osobnej  patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na masełku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, musi być al dente. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie uduszone osobno składniki łączymy z makaronem, przyprawiamy resztą przypraw do smaku i posypujemy połową startego sera, mieszamy. Gotową potrawę wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy szklanką śmietany i posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. Pieczemy w 180C.

                                                                                         Polecam :)

                     




Barszcz ukraiński
Dziś na bogato barszcz ukraiński z mnóstwem warzyw. Przepis dostałam oczywiście od swojej babuni :)
Składniki :
* 3 małe buraki
* 2 małe pietruszki
* 1 seler
* 2 marchewki
* ćwiartka kapusty włoskiej
* 2 cebule
* 6 ziemniaków
* 25dkg fasoli 
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* koperek
* 3 rosołki
* 1 łyżka śmietany
* 2 łyżki mąki
* przyprawy ( 2 listki laurowe,ziele angielskie,magi, pieprz ziołowy, 1łuzeczka cukru, 1 łyżeczka octu, wegeta, pieprz )

Dzień wcześniej moczymy fasolę w wodzie. Na następny dzień ją gotujemy w osobnym garnku do miękkości. w między czasie gotujemy wywar na rosołkach oraz kawałku mięsa ( ja dodałam skrzydełko, aby zupka nie wyszła za tłusta). Buraki,seler,marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i kapustę kroimy w kostkę. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą prawie miękkie wrzucamy wszystkie warzywa, cebulę oraz kapustę. Gotujemy do miękkości następnie wrzucamy fasolę.Gotujemy jeszcze chwilkę . Mąkę łączymy ze śmietaną w osobnym naczyniu i zagęszczamy zupę. Przyprawiamy do smaku resztą przypraw.
                                                                                                                  Smacznego :)

                 

 

       Kurczak zapiekany z ziemniakami

Przepis ten jest tak prosty, że każdy jest w stanie go wykonać. Kawałki kurczaka panierujemy w ulubionych przyprawach i pozostawiamy na 1 godzinkę. Ziemniaki kroimy na ćwiartki polewamy oliwą i podsypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki układamy na blasze. Pieczemy około 1,5 godziny w 180*C. GOTOWE mniami :)

   

 

                       Filety inaczej + surówka z kapusty pekińskiej

* 3 filety 
* 4 całe jajka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 mała cebula ( pokrojona w kostkę )
* 2 łyżeczki musztardy
* przyprawy do smaku ( oregano, pieprz, papryka, czosnek, przyprawa do kurczaka, przyprawa do zup, wegeta )

Filety rozbijamy i kroimy  na połowę, gdyż po usmażeniu powiększają swoja objętość. Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy w naczyniu.Ostrożnie z przyprawami, żeby nie było słone. Otrzymana panierka powinna być dość gęsta, jeśli nie wsypujemy odrobinę bułki tartej. Dodajemy rozbite filety do panierki i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyłożeniu kotletów na rozgrzany olej polewamy je naszą panierką. 


surówka:
* połowa kapusty pekińskiej 
* 1 cebula
* 3 łyżki majonezu KIELECKIEGO
* 1 jabłko
* sól

Kapustę kroimy. Dodajemy starte na tarce jabłko oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, solimy ( 2 szczypty) Mieszamy składniki i odstawiamy na 1 godzinę. Przed podaniem dodajemy majonez. Gotowe


Dzisiaj serwuję obiadek, który moja rodzina uwielbia :) Odkąd mam rewelacyjny przepis na ciasto z wielką przyjemnością przygotowuję to danie. Otóż ciasto jest wyrobione tak,  że przy wałkowaniu nie trzeba podsypywać dodatkowo mąką. Ciasto się nie przykleja do wałka oraz nie rozpada przy gotowaniu. Spróbujcie warto :)

                                      
                                              PIEROGI RUSKIE


ciasto:
* 1kg mąki tortowej
* 500g gorącej przegotowanej wody
* 2 szczypty soli
* 2 jajka
* 10 łyżek oleju


     Cały kilogram mąki wysypujemy na stolnicę, dolewamy wodę mieszając nożem aby się nie poparzyć. Chwilę musimy odczekać żeby przestygło i dodajemy 2 całe jajka ( jak dodamy jajka, a nie odczekamy jak ciasto przestygnie wówczas nam się zetną ) i wyrabiamy. Na koniec dodajemy sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.

farsz:
* 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
* 30 dkg sera białego półtłustego
* 4 cebule
* sól i pieprz

         Ziemniaki oraz ser biały mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju na złoty kolor. Połowę uduszonej cebulki dodajemy do farszu , natomiast drugą połowę zostawiamy do pokraszenia ugotowanych pierogów. Farsz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ( ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki oleju aby farsz nie był taki suchy ).

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wycinamy kółeczka w zależności jakiej wielkości mają być  pierogi , nakładamy farsz, lepimy brzegi. Jak wcześniej wspomniałam ciasta nie podsypujemy mąką, ponieważ nie ma potrzeby. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody . Z takiej porcji ciasta ja osobiście mam 2 dni gotowania z głowy dla 4 osób.  Jakieś pytania - piszcie.
                                                                                                             Życzę smacznego :)   

Fasolka po bretońsku
                                               Dzisiaj na  obiadek fasolka pychotka...


  składniki :                                                      
* 30 dkg fasoli
* 20 dkg cienkiej kiełbasy
* 10 dkg boczku wędzonego
* 2 cebule
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki

przyprawy:
* ziele ang., liść laurowy,sól, pieprz,
pieprz ziołowy,cukier, papryka, majeranek,
2 ząbki czosnku 

 



1. Dzień wcześniej moczymy fasolę całą noc w wodzie ( będzie się krócej gotować ).
2. Płuczemy fasolę i gotujemy przez około 60 min, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.
3. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę bądź talarki i smażymy. 
4. Jak kiełbasa się podsmaży a boczek wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dusimy do miękkości.
5. Zawartość patelni bez tłuszczu dodajemy do fasolki. Gotujemy aż fasola będzie już bardzo miękka.
6. Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki na złoty kolor. Wlewamy do fasoli. 

2 komentarze: